Gebitsbehandeling van honden

20110709_001Meer dan 80% van de honden heeft last van een slecht gebit. De meest voorkomende klacht aan het gebit is tandsteen. Het tandsteen zorgt voor een ontsteking van het tandvlees en leidt uiteindelijk tot verlies van de tand. Een goede tandverzorging kan dergelijke problemen voorkomen. Wanneer het tandsteen in een vergevorderd stadium is, is een gebitsbehandeling de enige oplossing.

Van plak naar tandsteen

Na iedere maaltijd blijft er een kleine hoeveelheid eten aan de tanden plakken. Die etensresten zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën. Samen vormen zij het tandplak. De bacteriën zetten  suikers en koolhydraten in de etensresten om in zure stoffen die op hun beurt het glazuur van de tanden aantasten. Als de bacteriën lang genoeg hun gang gaan leidt dit tot gaatjes in de tand (cariës). Speeksel bevat naast bacteriën ook mineralen. Deze mineralen kleven aan de etensresten rond de tand en verharden. Op deze manier ontstaat tandsteen. Het tandsteen is te herkennen aan de geel-bruine verkleuring van de tanden. Het tandsteen wordt steeds dikker, omdat er zich steeds nieuwe laagjes vormen op het al bestaande tandsteen en dringt steeds verder onder het tandvlees in. Het tandvlees raakt hierdoor geïrriteerd en ontsteekt. Dit kenmerkt zich door rood en gezwollen tandvlees. Het ontstoken tandvlees komt los te liggen van de tand, waardoor bacteriën tussen de tand en het tandvlees in kunnen komen. Door dit verval ontstaat er tandsteen onder het tandvlees en wordt uiteindelijk het bot aangetast. Dit is het moment waarop tanden niet meer vast in de kaak staan en uit kunnen vallen.

gebitsreiniging_hond2Over poetsen, stix en mondwater

Om te voorkomen dat tandsteen de tanden ernstig aantast moet het tandplak regelmatig worden verwijderd.  De beste methode hiervoor is poetsen. Met speciale tandenborstels en tandpasta met een vleessmaak leren honden en katten eenvoudig dat hun tanden gepoetst worden. Hoe eerder u  hiermee begint, hoe beter. U voorkomt zo een gebitsbehandeling voor uw dier. Niets helpt zo goed als het poetsen van het gebit van uw hond. Mocht het  echter niet lukken dan is er een alternatief in de vorm van stix, speciale tandenvoeding, mondwater en klevende tandpasta. De stix en tandenvoeding schuren langs de tand tijdens het kauwen. Daarmee helpen ze tandplak en tot op zekere hoogte tandsteen te verwijderen. Mondwater en klevende  tandpasta’s zijn bedoeld om het aantal bacteriën in de mond te verminderen en plak te voorkomen. Mondwater wordt in het drinkwater gedaan en komt zo met iedere drinkbeurt langs de tanden. Daarnaast zijn er speciale algenextracten die ook gebruikt worden om de speekselkwaliteit aan te passen en zo tandplak en tandsteen te voorkomen.

Maak een afspraak

Twijfelt u aan het gebit van uw konijn of knaagdier dan kunt u een afspraak maken bij Dierenziekenhuis Eindhoven via telefoonnummer 040-3040054 of via www.huisdierentandarts.nl. U vindt ons aan Marconilaan 26 in Eindhoven.