Gebitsbehandeling van konijnen en knaagdieren

2014-05-28 13.36.40Het gebit van konijnen en knaagdieren is heel anders dan dat van honden en katten. Bij konijnen, cavia’s en chinchilla’s groeien de snijtanden en kiezen altijd door. Door het kauwen van gras, hooi en groenten slijten de tanden en blijven ze op de juiste lengte.

Bij jonge konijnen komen regelmatig aangeboren klachten aan de snijtanden voor. De beste behandeling van deze snijtanden is het trekken ervan. Bij cavia’s en chinchilla’s komen aangeboren problemen aan de snijtanden nauwelijks voor. Bij hen zijn het vaak kiesproblemen die afwijkingen geven aan de snijtanden.

Kiesproblemen bij konijnen, cavia’s en chinchilla’s zijn minder eenvoudig te behandelen. Veel van deze dieren verliezen gewicht en stoppen uiteindelijk met eten. Haakjes en doorgegroeide kiezen zijn veelal de bron van de problemen. Het belangrijkste is dat de oorzaak wordt achterhaald en dat de kiezen worden ingekort.

Een kaakabces is vaak het gevolg van een ontsteking van de tandwortel. De behandeling ervan bestaat uit het verwijderen van de aangetaste tand en het openen van het abces. Vaak zijn r√∂ntgenfoto’s nodig voor een goede diagnose. Door langdurige behandeling van het abces is de genezingskans het grootst.

Maak een afspraak

2014-10-28 15.26.58Twijfelt u aan het gebit van uw konijn of knaagdier dan kunt u een afspraak maken bij Dierenziekenhuis Eindhoven via telefoonnummer 040-3040054 of via www.huisdierentandarts.nl. U vindt ons aan Marconilaan 26 in Eindhoven.